Onderstaande tekst is van onze leverancier waar wij onze planken inkopen en die wij zelf laseren, teksten en logo's zijn mogelijk.

 

Dé serveerplankenspecialist

Voor ons is het maken van serveerplanken meer dan creatie alleen. Het is onze bijdrage aan mens en natuur. Dat sociaal-maatschappelijke aspect vinden wij zo belangrijk, dat we in eigen werkplaats uitsluitend werken met mensen die het wat moeilijker in het leven hebben. Dagelijks zetten zij hun talenten in om duurzaam gekapt hout volledig met de hand om te toveren tot 100% voedselveilige planken. Daar krijgen wij en onze klanten namelijk een goed gevoel bij.

 

We maken onze planken met oog voor mens en natuur.

Zo gebruiken we alleen eikenhout afkomstig van bomen die in onze omgeving op de kaplijst stonden en is ons steigerhout van FCS-keurmerk voorzien. Om de natuur verder te besparen, behandelen we onze planken met pure druivenpitolie en voegen we er kokostouw aan toe. Om er zeker van te zijn dat onze producten ook goed zijn voor mens, zijn ze in het lab getest en dragen ze het Foodsave label conform de voedsel- en warenwet.

Handgemaakte planken

We maken onze planken van begin tot eind volledig met de hand. Zo drogen we de planken zelf in onze droogkamers. Met behulp van onze vaste houtzagerij wordt alles vervolgens precies op de juiste maat gezaagd zodat we alle planken in eigen werkplaats volledig naar wens en voedselveilig kunnen opleveren. In grote en kleine aantallen, met en zonder logo of foto. Tot slot zorgen onze agenten ervoor dat onze planken door heel Europa verzonden worden.

We vinden het belangrijk iets aan de maatschappij bij te dragen.

Om sociaal te ondernemen. Daarom bieden we mensen die het moeilijk hebben in deze maatschappij de kans opnieuw aan de arbeidsmarkt deel te nemen. Door in onze werkplaats met hun hoofd, hart en handen bezig te zijn, worden talenten herontdekt. Zo stromen ze makkelijker en gemotiveerder door naar een baan die aansluit bij hun toekomstperspectief. En daar helpen we ze graag bij.

Hout is een natuurproduct en kan dus werken, kromtrekken, ruwer worden na het afwassen, scheuren, enz.

 

Onderhoud van de planken

Voor- en nadelen van hout

Laten we beginnen bij het begin: hout is een natuurproduct. Dit betekent dat het prachtig getekend is door moeder natuur. Het betekent ook dat het wat grillige, natuurlijke eigenschappen heeft meegekregen. Een houten snijplank werkt namelijk. Daarmee bedoelen we niet per se dat er brood op de plank komt, hoewel hij daar wel voor gebruikt kan worden. Met werkend hout bedoelen we dat het afhankelijk van vochtigheid en temperatuur uitzet en krimpt. Hout leeft als het ware. Hierdoor kunnen scheuren en kieren ontstaan. Buiten het feit dat die kieren en scheuren esthetisch niet echt aantrekkelijk zijn, kunnen ook bacteriën zich er gemakkelijk schuilhouden. Iets wat we willen voorkomen dus.

Antibacteriële werking

Er wordt wel eens gezegd dat houten snijplanken niet hygiënisch zouden zijn. Dit is in werkelijkheid niet waar. Wanneer je namelijk snijdt en er ontstaan groeven in de plank, dan komen daar bacteriën in. Het ding is dat een groef in een kunststof snijplank zich (deels) om de viezigheid in de groef heen sluit. Dan kun je dus gaan afwassen, maar is de kans aanwezig dat je niet alles uit de groef wast. Een houten snijplank sluit zich niet om de viezigheid heen maar opent zich juist tijdens het reinigen. Daar kun je dus gewoon alles uit de groef wassen. Daarnaast helpt de tannine in het hout een handje door een groot deel van de bacteriën te doden.

Onderhoud snijplank - citroen
Het zou zuur zijn als je houten snijplank al snel niet meer mooi is

Schoonmaken na gebruik

Wanneer je een houten snijplank gebruikt hebt kun je hem het best even afspoelen en schoonvegen met een afwasborstel of een doekje. Gebruik van afwasmiddel is niet altijd nodig, maar is na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis wel aan te raden. Zorg ervoor dat je de plank netjes afdroogt, nat wegleggen zorgt ervoor dat het hout toch wil werken. Zijn arbeidsethos is bewonderenswaardig, maar een snijplank moet het lekker rustig aan doen. Zet hem na het afdrogen het liefst rechtop. Hierbij is het belangrijk dat de nerf van het hout verticaal staat. Zo wordt de kans op kromtrekken een stuk kleiner.

Kan een houten snijplank in de vaatwasser?

Van de vaatwasser moet een houten snijplank niets hebben. Het is mishandeling. De plank wordt in een vaatwasser heel nat en heet gemaakt, vervolgens laten we hem snel afkoelen en opdrogen. Dat is vragen om scheuren. Dan hebben we het nog niet eens over de bijtende rommel die in een vaatwasserblokje zit…

Houten snijplank oliën

Naast het schoonhouden van een houten snijplank, is het ook belangrijk om het hout in topconditie te houden. Hiervoor hoeven we niet naar een atletiekbaan, een beetje olie doet namelijk een hele hoop. Als het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en vormt zich als het ware een beschermlaagje. Voor het oliën van een houten snijplank kun je het beste een geur- en smaakloze olie gebruiken. Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes. (Let op: gebruik van amandelolie is af te raden wanneer je een notenallergie hebt) Ook witte minerale olie is geschikt maar wij adviseren het gebruik van Eden Snijplankolie. Gebruik geen olijfolie omdat dit plakkerig en viezig wordt. Dat wil je natuurlijk niet.

Een houten snijplank oliën doe je het beste met een geur- en smaakloze olie, zoals druivenpitolie

Groot onderhoud

Wanneer je een houten snijplank gaat oliën is stap één het reinigen van de plank. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken. Zo wordt de snijplank brandschoon. Spoel het vervolgens af en droog de plank met een theedoek of keukenpapier. Het is belangrijk dat de plank goed droog is. Zo wordt de olie straks beter opgenomen.

Onderhoud snijplank - stap 1
Besprenkel de plank met citroensap of witte azijn en smeer de plank hiermee in
Onderhoud snijplank - stap 2
Bestrooi de plank vervolgens met (zee)zout en wrijf dit vervolgens over de plank heen
Spoel de plank na het inwrijven af onder de kraan
Spoel de plank na de voorgaande stappen af en droog de plank vervolgens met een theedoek of keukenpapier

Nu is de plank klaar om geolied te worden. Druppel de olie op de plank en wrijf het in met een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Laat de olie rustig intrekken en geef de snijplank de tijd om de olie op te nemen voor je hem gebruikt. Herhaal dit oliën na het rusten net zo lang tot de plank geen olie meer opneemt. Dit is een teken dat de plank verzadigd is.

Druppel de olie een beetje verspreid op de plank
Pak een schone vaatdoek of een stuk keukenpapier en wrijf de olie in de plank

Klein onderhoud

Het volledige proces inclusief het vooraf reinigen met zuur en zout doe je (afhankelijk van het gebruik) elke 2 tot 4 maanden. Tussendoor kun je de plank gewoon even afwassen en drogen zoals je dat dagelijks na gebruik doet, waarna je hem behandelt met de olie. Zo houd je het hout tussen de grote beurten door ook in topconditie. Afhankelijk van het gebruik doe je dit om de week, of elke maand. Wanneer de plank uitgedroogd aanvoelt weet je dat het tijd is voor een nieuw laagje olie.

Snijplank voor het leven

Wanneer je jouw snijplank op deze manier regelmatig van wat liefde, aandacht en olie voorziet blijven de snijplank en jij een hele poos blij met elkaar.

Met het juiste onderhoud blijft je snijplank in topconditie!